YouthCan – osallisuutta Cervian nuorille

Täällä Cerviassa olen päässyt tutustumaan ja osallistumaan paikalliseen YouthCan-osallisuusprojektiin, jossa nuoria aktivoidaan ideoimaan ja kehittämään kuntansa vapaa-ajan tarjontaa. Tapaamisia on ollut puolenkymmentä parin kuukauden aikana. Nuorien lisäksi mukana on häärinyt opettajia ja kunnan työntekijöitä, mukaanluettuna Scambiamentin porukkaa.

FOTOREPORTAGE.jpg

Ensimmäisessä tapaamisessa Cervian nuoret kertoivat, että talvella paikkakunnalla ei ole juurikaan tekemistä. Tämä nyt ei sinällään ole ihme, sillä useat italialaiset merenrantakaupungit elävät pitkälle turismista. Esimerkiksi monet ravintolat ja kaupat aukaisevat ovensa kunnolla vasta toukokuussa.

Tähän ongelmakohtaan on YouthCanissa pureuduttu ryhmätöiden avulla, jotka muistuttavat hyvin paljon suomalaisen nuorisotyön vastaavia menetelmiä. Learning Cafén eli oppimiskahvila-menetelmän lisäksi osallistujat ovat jakautuneet eri teemojen ympärille, ja esitelleet lopulta koko yleisölle ryhmänsä ideat ja kommentit. Sinällään toimintatapa on toiminut hyvin, mutta joskus huomasin paikalle kutsuttujen, vierailevien aikuisten ”asiantuntijoiden” vievän keskustelua haluamaansa suuntaan. Tämä ei toki ole pelkästään Italian ongelma, sillä kyllä sitä Suomessakin osataan!

Tähän mennessä on ainakin selvinnyt että Cervian kirjaston pitäisi nuorten mielestä olla nykyaikaisempi ja nuoria houkutteleva. Lisäksi enemmän tarvitaan maksuttomia liikuntapaikkoja. Paikkakunnalta puuttuvat myös kunnolliset, halvat tai maksuttomat harjoitustilat musiikille tai muulle taiteelle.

youthcan1

Esimerkkejäni Jyväskylän kirjastojen tai Veturitallien tiloista ja toiminnoista on kuunneltu YouthCan-tapaamisissa mielenkiinnolla. Tällä hetkellä muistioissa näkyykin tutunnäköisiä ajatuksia ja toiveita: muun muassa nuorten toiveena digitointi- ja pelitila kirjastoon sekä maksuton nuorille suunnattu tila, jossa voi kuunnella ja tehdä musiikkia, tanssia ja laulaa.

YouthCanin takana ovat Cervian kunnan lisäksi kunnan vapaaehtoistyön koordinaatio sekä Emilia-Romagnan aluerahoitus. Viimeinen tapaaminen ja loppubileet järjestetään toukokuun lopussa, hylätyssä tanssipaviljongissa.

Lisätietoa YouthCanista (italiaksi):
Progetto YouthCan (PDF)
YouthCan InformaGiovanin sivuilla
YouthCanin Facebook-sivut

youthcan2youthcan3

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s