Scambiamenti – Spazio Culturale – Tilaa kulttuurille

image

Ja heti alkuun, vasta valmistunut Scambiamentin promovideo – yksi ensimmäisistä työtehtävistäni täällä. Olkaa hyvät!

Kaksi vuotta toimineen Scambiamentin ajatuksena on tarjota maksutonta kulttuurista tilaa ja toimintaa pääasiassa nuorille, mutta myös vanhemmille. Yhdestä isosta ja yhdestä pienemmästä huoneesta sekä vielä pienemmästä, työntekijöiden yhteisestä toimistotilasta koostuva Scambiamenti ei näytä ulospäin talolta, jossa tapahtuu niin paljon ja monipuolista toimintaa.

Pienikokoinen kulttuurikeskus sijaitsee vieläpä asuintalojen ja puiston vieressä, sivussa Cervian ydinkeskustaa ja Piazza Giuseppe Garibaldi-aukiota. Yhtenä haasteena onkin markkinoiminen – se on lähellä rautatieasemaa ja keskustaa, mutta kuitenkin sivussa, vaikkakin vain aivan vähän. Kuulostaapa Jyväskylän Veturitalleilta.

scambiamenti

Scambiamentin toiminta pohjautuu pitkälle vapaaehtoistyöhön. Talon vakituinen työntekijäkolmikko Matteo, Paola ja Eliano hoitavat toimintojen koordinointia ja osallistuvat toimintaan mahdollisuuksien mukaan. Talo on auki iltapäivästä iltakuuteen joka arkipäivä. Scambiamentin porukka on myös mukana erilaisissa tapahtumissa ja projekteissa, sekä tekee runsaasti yhteistyötä esimerkiksi nuorten tieto- ja neuvontapiste InformaGiovanin kanssa.

 

Kursseja, tapahtumia ja ilmaisia kielikursseja

Scambiamentissa on nähty parin vuoden aikana esimerkiksi kitaransoittokursseja, joogaharjoituksia, pelitapahtumia, valokuva- ja taidenäyttelyitä ja livemusailtoja. Viimeisintä huutoa ovat kielikurssit, jotka ovat olleet tähän mennessä varsin suosittuja. Kursseille ei ole ikärajaa. Italiankielen kurssillani ikähaarukka on ollut 14 – 60+. Laajasta skaalasta huolimatta (tai siitä johtuen) ryhmä on ollut varsin toimiva. Mikä parasta, porukan nuorimmat ovat auttaneet ja opastaneet allekirjoittanutta aina kun sille on ollut tarvetta. Aika usein siis.

Monikulttuurisessa ryhmässäni on kansallisuuksia Brasiliasta, Albaniasta, Ukrainasta, Romaniasta, Senegalista ja Kiinasta. Hienosti mahtuu siis kalpea suomalainenkin joukkoon. Opettajana toimii eläkkeelle jäänyt Grazia, jonka kanssa käymme kahdenkeskisiä tandem-kielitunteja – puoliksi englanniksi, puoliksi italiaksi. Vapaaehtoistyöntekijänä Grazia hyötyy näin englanninkielen preppauksesta, jota hän tarvitsee vieraillessaan tyttärensä luona Yhdysvalloissa. Vastaavalla tavalla toimivat monet muut Scambiamentin kielikurssit, eikä opettajan tarvitse olla ammatiltaan opettaja tai kouluttaja. Osa kurssien vetäjistä ovat entisiä Scambiamentin kurssien oppilaita, jotka ovat oppineet italiankielen sen verran hyvin, että voivat vetää oman äidinkielensä oppitunteja.
image
Kielikursseja voi ajatella esimerkiksi tukiopetuksena – joten vinkkiä suomalaisille nuorisotiloille ja muille tahoille! Mielekäs, helppo ja kiinnostava tapa integroida maahanmuuttajia uuteen kotimaahan.

Sitoutuminen on täälläkin ongelma, mutta Scambiamenti on ratkaissut ongelmaa ottamalla käyttöön ”mustan listan”. Jos teet ohareita ilmoittautumalla kurssille ja jättämällä tulematta, ei kannata yrittää enää.

Tästä toimintatavasta minä erityisesti pidän. Maksuttomuus ei tarkoita sitoutumattomuutta.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Scambiamenti – Spazio Culturale – Tilaa kulttuurille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s